Facebook och Bastu

Det händer att jag går till Kallbadhuset i Varberg för ett skönt bastubad med tillhörande dopp i havet. Efter mitt senaste besök kan jag inte undgå att göra en liten reflektion över vad som är nytt och vad som är beständigt.

Från många håll för det fram att tonen i sociala medier är oacceptabel och att det förfular/förstör varje ansats till en sansad och saklig debatt. Jag kan hålla med, på Facebook, Twitter, Instagram, Snap-chat med flera liknande plattformar ges möjligheten att sprida budskap, både de som är välgrundade och de som är tveksamma såväl till saklighet som till ton. Plattformarna är nya, men är innehållet eller förhållningssättet nytt. Jag tror inte det – tillbaka till bastun.

Under de knappa två timmar jag var där han jag från tydliga avsändare uppfatta följande tre ståndpunkter: 1) Varbergs kommun är inkompetenta och vet inte vad de gör (gällde då både det faktum att Stena Line flyttar färjan till Halmstad, samt det faktum att Kallbadhuset bytte förvaltningstillhörighet), 2) Att Byggnadsnämnden i Varberg är korrupt och fattar beslut ”över ett glas på krogen” (någon fastighetsägare skulle få bygga på någon våning på ett hus – och det kan inte ha gått rätt till) och 3) att ordföranden i en bostadsrättsförening är dum i huvudet (och dessutom tidigare militär).

Först skulle jag vilja ropa – Det finns bara ett sätt att få detta rätt kandidera själva (till kommun, Byggnadsnämnd eller bostadsrättsförening). När ni väl är där kanske det framstår att det inte alltid är så lätt och glasklart som det är för den som står vid sidan och försvarar sin uppfattning.

Men kanske den andra reflektionen är lika viktig, när vi anklagar Facebook för att förråa debatten så kanske det var exakt det vi gjorde förr (och fortfarande gör) när vi oreflekterat anser oss ha rätt att ”döma” olika organ.

De sociala medierna är inte problemet, problemet är snarare en anda av ”vi och dom”, och där dom är politikerna (det heter ”förtroendevalda” i lagtexten, en beskrivning som jag gillar bättre). Denna uppfattning har alltid funnits hor rättshaverister men sprids nu vidare (och då inte bara till bastun), jag har exempelvis hört av den bland forskare (som kläckte ur sig att ”politikerna inte fattar något”, jag har hört en TV-meteorolog säga att vi behöver minska demokratin för att lösa klimatfrågan och till och med inom Borås stad där vi förtroendevalda skall få nya mailadresser på domänen @politiker.boras.se.

Inget nytt under solen, mer än att genomslaget ökat och att spridningen blir större. Låt mig dock avsluta med att jag hellre har ett samhälle med (ibland inte helt perfekta) förtroendevalda än ett samhälle där makten finns samlad hos en person eller grupp (diktatur). Därför hyfsa tonen i sociala medier och i bastun för det som resonemanget leder till är absolut inte det vi önskar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s