Förtroendevalda vill … diskutera och vara förtroendevalda

Rubriken kan natingen te sig självklar eller fullständigt förvånande, det beror helt på hur man ser på sin roll och sitt läge. Låt mig förklara.

I torsdags hade vi kommunfullmäktige i Borås, till sammanträdet hade tolv (12) enkla frågor lämnats in och tillsammans med de två som inte besvarats tidigare hade vi alltså fjorton (14) enkla frågor att hantera. På grund av sjukdom blev det så att tre inte besvarades men 11 besvarades och det tog ungefär en och en halv timma. När mötet var över, det tog ca två och en halv timmar så kunde man höra kommentarer från den minoritet som tagit styret (S+C+L+MP) i Borås att vi i oppositionen lyckades förlänga mötet med minst en timma (underförstått: helt i onödan).

Jag tror detta både är symptomatiskt och säger något viktigt. Ingen kandiderar till Kommunfullmäktige för att mötena skall gå fort, man kandiderar för att man vill diskutera och påverka politiken i kommunen. Med andra ord så vill man ha ett öppet utbyte av åsikter och om inte de som säger sig ha tagit ledningen också leder genom att lägga framåtsyftande förslag så kommer de som vill något att söka vägar att få ha ett åsiktsutbyte – och då är frågeinstitutet en sådan möjlighet. Den många frågorna beror, enligt min mening, i hög grad på att ingen agerar ledning och lägger förslag. Den så kallade ledningen ägnar sig snarare åt att kompromissa och då känner många förtroendevalda att de blir överflödiga och måste göra något – då ställs frågorna.

Det förklarar frågorna, men inte varför någon som säger sig vilja ta ledningen inte sedan tar chansen att agera. Jag tror det är så enkelt att den interna spänningen mellan partierna i koalitionen av (S), (C), (L) och (MP) är så stor så att man inte klarar att tala sig samman och sedan få det att hålla ihop när man möter en öppen debatt. Maktpartiet (S) har alltid kunnat agera så att man vet att det man föreslår också kommer att genomföras, under det att alliansen (i dess olika former) under hela tiden vetat att man måste kompromissa och vara ärlig med det och att kompromissen sedan kommer att utsättas för en debatt. En debatt som, när alliansen har styrt, alltid innehållit minst ett parti vars huvudsyfte har varit den egna makten och att sätta käppar i hjulet. Nu är man i en situation där man dels inte vet vad oppositionspartierna vill (även om vi är tydliga med att vi står för ansvar och omsorg om Boråsarna) och dels inte vet om en kompromiss är tillräckligt hållfast så den inte spricker.

Agerandet blir att allt drar ut på tiden och att de framåtsyftande beslut som Borås såväl behöver blir helt liggande i ett politiskt kylskåp.

Klart att man blir störd av alla frågor, de visar nämligen två saker:

  • De olika oppositionspartierna har saker att diskutera och driva, man har idéer
  • Det egna samarbetet saknar förmågan att komma med framåtsyftande förslag

Då är det lättast och anklaga oppositionspartierna för att slösa med tid eller resurser. Förståeligt men sorgligt. Borås behöver bättre. Borås behöver en ledning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s