Är han inte klok …?

En och annan har nog utropat frågan gällande Förenta Staternas president, nu senast med anledning av den i Sverige häktade amerikanska rapparen. Jag har ingen aning om det juridiska läget i själva sakfrågan gällande rapparen, så den lämnar jag okommenterad, det får skötas av de som har insikt och kunskap (eller av journalister).

Skälen till utropet i rubriken kan vara flera.

 1. Hans tweet om att tala med den ”begåvade” statsministern om saken. Vet inte presidenten att en svensk statsminister inte får lägga sig i rättssystemets sätt att fungera? USA har en konstitution som till sin konstruktion är så Machiavellisk man kan tänka sig och maktdelningsprincipen, som även de svenska grundlagarna bygger på, kan inte vara okänd.
 2. Hans tweet om att ha skulle betala borgen för rapparen. Vet inte presidenten, eller i vart fall någon av hans rådgivare, att vi inte har ett borgenssystem i Sverige.

Dubbelfel, eller är det så att det är klokt och handlar om opinion i USA. Jag tror att relativt få väljare i USA intresserar sig för den svenska opinionen och självkänslan, det är nog fler som gillar rapparen och vill ha honom fri. Då kan Trump framstå som en hjälte /vinnare antingen då han i vart fall försökte och till och med var beredd att betala själv, eller för att (vilket gud förbjude) han faktiskt lyckades få det svenska rättsväsendet att släppa rapparen. Jag tror att detta handlar betydligt mer om opinionsmarknadsföring från Trump än om internationella relationer mellan USA och Sverige. USA vet allt det där men Trump kan vinna marginalväljare på att inte veta.

Så, ja han är nog i detta fallet om inte klok så i vart fall strategisk. I någon mån är detta samma fråga som med Greta och kärnvapenförbudet – fast tvärt om. Om Greta försöker att vinna de som tycker som hon och missar att de är de andra som avgör så försöker Trump vinna de som är mindre inne i politiken, eftersom han vet att de som är inne i hög grad redan bestämt sig. Det är till och med så att vi alla kanske gör Trump en tjänst genom att förfasas, vi visar att de som är ”inne” sätter principer före en ”skön rappare”.

2 svar till “Är han inte klok …?

 1. Håller med dig i din analys, Ulrik. Antingenvren och skär okunskap från Trumps sida eller så cyniskt väljarfjäskande där han medvetet låtsas ”jag skall visa vilken makt jag har”.

  Om man tänker ett steg till:
  Tänk om det handlar om TVÅ telefonsamtal?
  Det första privat från Trump till Löve’n där man kommer överens om hur offentligt bädda för samtal nr två..
  Det andra där Trump twittrar och ”smörjer” och hemma i usa framstår för sina väljare som ”allsmäktig” och där Löve’n här hemma kan framstå ”omutlig” inför sina.
  Spelet kan fortsätta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s