Studenter hälsas välkkomna till Borås

Igår var jag med och hälsade ca 2000 studenter välkomna till Borås och sina studier på Högskolan i Borås. Jag var med vid tre av de fem sittningarna och nedan är vad jag sa i sammandrag. Sammandraget blir även en beskrivning av hur jag ser på staden och dess utveckling.

”Välkomna till Borås och som boråsare.

En stad är inte bara byggnader, gator, vattenledningar och torg, en stad är inte heller organisationer och institutioner som stadshuset, Polisen, idrottsföreningen eller krogen. En stad är främst summan av innevånarna, summan av deras aktiviteter, drömmar, initiativ och aktiviteter. Borås är de drygt 110 000 som bor i staden tillsammans med alla de som har en del av Borås i sitt hjärta, då de kanske varit där och hälsat på farmor eller morfar, studerat där eller upplevt något fint i vår stad. Alla utgör staden och skapar dess själ – och nu tillkommer även ni.

För att alla skall trivas kan staden (organisationen Borås stad och innevånare) arrangera evenemang som Sommartorsdagarna, U20 EM i friidrott eller Linnémarschen. Vi kan bygga och driva arenor för idrott som Borås Arena, där ni kan se både Elfsborg och Norrby spela, eller Simarenan lika väl som en mängs vandringsleder. Vi har även arenor för kultur och nöje och platser att bara njuta på. Staden görs spännande och stimulerande genom skulpturer, ni har väl redan sett Jim Dines ”Walking to Borås” (Pinocchio) eller Sean Henrys ”Quatafalqe”(den late studenten). På samma sätt finns en mängd street art målningar, vissa vackra andra uppfordrande. Allt detta skall stimulera kreativiteten och väcka känslor och idéer. Staden skall vara spännande och utmanande.

Vårt näringsliv har gått från att handla om hemsmide för att dryga ut inkomsten via handel (knallen), textil, postorder (heter väl e-handel idag) till att vara kunskapsbaserad. Det som är unikt i Borås är att vi alltid utvecklats utan att skäppa någon del. Dagens kunskapsbaserade industri bygger ofta på erfarenheter från stadens handelstraditioner eller det textila arvet. Återigen staden har utvecklats av sina innevånare och allt hänger ihop.

Kunskap, ja det är ju ert skäl att komma hit. Platsen ni valt är nästan symbolisk. år ni ut så ser ni Juanne Plensas ”gubbe av bokstäver”, ”House of Knowledge”. Ta hans plats och se rakt fram – ni ser biblioteket en symbol för och plats för all den akademiska och skolastiska kunskap som forskats och tagits fram under århundradena. Vänder sig gubben åt vänster ser han ”Textile Fashion Center” en gammal industri som nu inrymmer såväl Textilmuseet som Textilhögskolan, en symbol för att den traderade kunskap som kommer av mångårigt hårt arbete. Ögats och handens kunskap. Slutligen om han vrider sig till höger så ser han Borås Kongress, mötesplatsen där den kreativa kunskapen flödar när människor möts. Det är denna kunskap vi vill kunna ge – bokens, erfarenhetens och kreativitetens.

2021 firar Borås 400 år. Det kan kännas som en gammal stad, men eftersom den alltid utvecklats genom sina boråsare så känns den inte så. Borås håller sig modern genom boråsarnas insatser och engagemang. Till det hälsar jag er nu varmt välkomna, ta det av vad staden har att erbjuda för staden kommer att ta del av vad Du kan ge. På alla boråsares vägnar – Varmt välkomna till vår stad.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s