Twitterlogik mot förutsägbarhet

I går beslöt den brittiska högsta domstolen att stängningen av parlamentet inte skett på ett juridiskt hållbart och godkänt sätt. Det inträffade innebär naturligtvis fortsatt oklarhet gällande Brexit och vad som sker framåt i den processen. Det är väl ställt utom alla tvivel att när det gäller Brexit så pågår ett ”chicken-race” där alla möjliga olika inslag provas. Jag har sett kommentarer om allt mellan att Boris Johnson kommer att ta hem spelet till att han helt förlorat. Det är troligen allt för tidigt att döme vinnare och förlorare på Brexit, även om jag helst skulle se att UK blir kvar i EU.

det finns dock en annan aspekt som jag tycker är värd att fundera på i det aktuella läget – och det gäller själva funktionen hos de institutioner som är satta att försvara det demokratiska systemet. Man hör ofta det sägas att den svenska politiken är tråkig och att inget görs, det vore bättre med mer aktivitet, ”någon borde röra om i grytan”. Jag är inte säker på den slutsatsen.

Jag tror istället att det allra viktigaste för medborgarna i Sverige är att politiken är stabil och förutsägbar så att man vet vad som gäller och så att svenskarna kan planera sin tillvaro och ta väl avvägda beslut. Med en rörligare, och kanske även rörigare, politik minskar den möjligheten och initiativ måste stå tillbaka, bättre ”safe then sorry”.

Det är nu jag kommer in på England och Brexit igen. När en premiärminister agerar efter en Twitter-logik som inte står rallar-slagsmålet efter så minskar naturligt förutsägbarheten. Då är det skönt att se att det finns demokratins vakthundar i form av domstolar som tydliggör när spelet gått utanför det acceptablas gränser, och därmed återinför ett ansvar för processen till parlamentet. Något som, även om det inte löser alla problem, i vart fall ger hopp om en bättre förutsägbarhet.

Såväl Trump som Johnson har sett att man inte kan förfara hursomhelst med demokratins grundläggande funktioner i en demokratisk rättsstat. Det visar tydligt att demokrati byggs på tre grunder, där alla måste finnas: Fria, allmänna, rättvisa och effektiva val (det som ibland slarvigt menas med demokrati); Mänskliga rättigheter och Rättssäkerhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s