Förändrad miljö kräver nya regler

Jag rusade (nåja, gjorde ett snabbt besök) in på Foyle’s bokhandel på stationen i Birmingham. Kom ut med två böcker, på olika sätt, förklarade och beskrev de sociala mediernas funktion. Från beskrivningarna kan man både överväga sina egna ställningstaganden och fundera över om handlingsnormen i politiken bör förändras.

Den ena boken behandlade hur olika inlägg på Twitter medfört att personer blivit drabbade; det kan handla om oförsiktigt formulerade tweets men också om hur en motståndare använt mediet för att undergräva avsändarens trovärdighet och därmed ”förstört” personens rykte. I värsta fall har förföljelsen kunnat leda till självmord. I den politiska världen strävar man alltid att  behandlar andras åsikter med respekt (i vart fall de seriösa) och därmed att skilja på sak och person. Exemplen, som ibland är väldigt långtgående, visar snarare på att debatten skall vinnas till varje pris och då tas inga hänsyn till andra personer och deras rätt att presentera sina åsikter.

Den andra boken handlade om hur man via s.k. trollfabriker kan skapa opinioner på sociala medier. Den boken är skriven av en person med rötter i de förna öststaternas disidentkretsar. Han slutsats var att de en gång stred mot auktoriteterna för att få frihet till information, information som hindrades genom censur, förbud för viss litteratur och ett manipulerat rättssystem. Sedan så vanns friheten och därefter så byter makten taktik och istället pumpar ut en sådan mängd propaganda att de riktiga budskapen döljs, blir otydliga eller helt enkelt ifrågasätts på grund av information vilken inte är korrekt.

Jag tillhör de som välkomnat att information kan spridas i större kretsar, en välformulerad tweet kan ge en ny information och insikt, men jag an efter läsning av de båda böckerna också konstatera att en ökad medvetenhet om den manipulativa kraften som ligger i de sociala medierna är på sin plats. Värdet hos en åsikt eller ett förslag måste värderas utifrån min egna kunskap och erfarenhet och inte utifrån vad andra anser på nätet, för då blir jag väldigt lätt manipulerad. Väl att betänka är också att journalister lätt följer med strömmen och redovisar vilka som har flest följare och därmed mest inflytande.

Trumps ”fake news” må vara en symbol för detta, både genom att fakta nedvärderas och genom att avsändare ifrågasätts men frågan är om vi verkligen vill ha förtroendevalda som agerar på det sätter eller om vi kan komma tillbaka till ett debattklimat där det sakliga och lågmälda står i fokus. Sverige har mått bra av en balanserad och lugn politisk utveckling, och min tro är att så sker även framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s