Visa respekt för de demokratiska processerna

Nu är budgeten beslutat i Borås efter tre dagars debatt. En budgetdebatt handlar om att prioritera mellan olika insatser och att väga intressen mot varandra. Det är naturligt att den som uppfattar sig drabbad känner en viss motvilja och den som gynnas kan känna sig nöjd. I den efterföljande diskussionen efter budgeten i Borås har det kommit att handla om sammanlagt tre beslut där KF beslöt att flytta medel från Samhällsbyggnadsnämnden till dels Grundskolenämnden och dels Förskolenämnden.

Kommunstyrelsens förslag, som presenterats av det s.k. Mitt-S-samverkan (S, C, L och MP), underkändes därmed av KF och att de ifrågasätter lämpligheten av beslutet har jag inga problem med, det är just det som är politik och prioritering.  Om de väljer att ha lägre ambition för barnen och istället högre för samhällsbyggnad så har jag respekt för det.

När sedan ledande företrädare för Mitt-S går ut och ifrågasätter lagligheten i besluten så känner jag att en gräns passerats där det bevisas att man inte accepterar demokratin. Enligt uppgifter från Radio Sjuhärad ifrågasätter Morgan Hjalmarsson ()L) om beslutet är lagligt. Det skall i sammanhanget betonas att Morgan Hjalmarsson inte är vem som helst, han har under åtskilliga år varit kommunalråd i Borås och borde därför ha större respekt för det politiska hantverket.

Om jag förstod rätt skulle grunden för olagligheten vara att det inte var berett. Kommunallagen förutsätter att alla ärenden skall beredas och det sker genom att Kommunstyrelsen (som är beredande organ) behandlar ärendet. Vad jag förstår fanns alla förslagen på bordet i KS, och även om KS inte beslöt enligt förslagen så har KS ansett de beredda eftersom den fick läggas där. Skulle beredningen brista så skulle ordföranden ha propositionsvägrat. Min bestämda uppfattning är att beredningskravet är uppfyllt.

Morgan Hjalmarssons (L) utspel handlar nog mest om en frustration över att inte fått den budget han väntat sig – dålig förlorare brukar det kallas i sportsammanhang.

Politiken behöver inga dåliga förlorare, inga spelare däremot krävs större respekt för andras ambitioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s