Never waste a good crisis …

En kris ger alltid upphov till diskussioner och alla möjliga lösningar förs fram, så även när det gäller Corona/Covid-19. Vi har redan hört företrädare för åsikter som i grunden bygger på att det globala samhället är felaktigt föreslå att vi bör stänga gränserna (något som de ju velat hela tiden).
När Trump tar beslutet att förbjuda inresor från Schengen till USA så är det både ett steg i isoleringen, ett sätt att sätta ”America first” och ett sätt att peka på att det är någon annans fel. Trump förslösar inte krisen, han använder den till sitt program
Vi har sett att länder väljer att stänga gränsen, även det ett sätt att internt säga att de är de ”andra” som är problemet. När man ser att Danmark har fler smittade än Sverige undrar man ju om det inte vore bättre om man höll danskarna kvar, men poängen är att krisen kan nyttjas inrikespolitiskt.
I Borås har Mitt-S tagit sig före att resonera om vi kan genomföra kommunfullmäktige på torsdag (19 mars), ett försök att visa handlingskraft. För egen del blir jag lite rädd, demokrati och ordinarie samhällsfunktioner kommer att krävas om vi skall klara detta. Lika lite som miljön kräver diktatur så kräver situationen att vi ställer oss vid sidan om de demokratiska strukturerna. Lagen (2006:544) om kommuners och regioners åtgärder inför och vid extraordinära händelser, har inga öppningar för att förändra kommunfullmäktige. Viss öppnar Kommunallagen för deltagande på distans, men att snabb bereda det på grund av Corona gillar jag inte. Men krisen kanske skall utnyttjas.
Jag har sett att vissa riksdagsledamöter har uttalat sig om att Riksdagen inte fattat beslut om vilken strategi som skall användas, ofta då hänvisande till den så kallade flock immuniteten. Enligt det svenska systemet så är det Regeringen som regerar riket (d.v.s. agerar i närtid), Riksdagen stiftar lag. Skapas det oreda i det så öppnas för stora risker. En välkänd militär sanning är att man inte skall ändra beslutsgången under ett slag, efter slaget kan vi utvärdera och vidta förändringar (exv stifta nya lagar) men inte under slaget.
Jag är inte epidemiolog, möjligen är jag strukturfascist. Därför så tycker jag att där vi är idag skall lyssna på Regeringen/Folkhälsomyndigheten. Gör vi inte det nu så skapas oreda och onödig oro, när Covid-19 är över så kan vi utvärdera det för framtiden. Möjligen vill några vinna politiska poäng på att visa handlingskraft men det försvagar förmodligen vårt agerande idag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s