En inställd och viktig konferens

Den 24 mars skulle jag hälsat i-Conference välkommen till Borås. Jag fick aldrig hålla mitt tal eftersom denna viktiga konferens för informationshanterare blev inställd. Jag bifogar nedan vad jag tänkt säga, här skrivet på svenska (på konferensen hade det blivit på engelska).

—-

Välkommen till middagen på i-Conference

Statistikern Georg Box brukar tillskrivas uttalandet ”all models are wrong, but some are useful”. Jag tror att vad som menas är att varje modell som beskriver verkligheten alltid innehåller förenklingar, slutsatser och missförstånd och att därmed en del av helheten går förlorad. Modellen har dock ett värde när den ger information som är till nytta.

På samma sätt förhåller det sig med information, informationen är alltid en modell och värdet ligger i användbarheten. Vill jag veta om jag kan gå och handla så letar jag efter öppettider, då kanske jag inte bryr mig om hur öppet det är på julafton. Ibland anges det, och då riskerar det bli död information, ibland får jag reda på det och bilden blir mer fullständig. Julaftonsinformationen är nyttig ibland och rent slöseri med tid ibland.

Er roll, att sortera i informationen och att selektera fram den nyttiga, användbara och pålitliga informationen blir därför både mycket viktigt och väldigt svårt. Jag tror också att det är i det ljuset vi skall se alla resonemang om ”fake news”, det kan vara information som är väldigt nyttig för mig som person även om andra påstår att den är felaktig. Vill jag tillexempel bekräfta min uppfattning så kommer jag att uppfatta information som stödjer min åsikt som nyttig och då tenderar jag också att beskriva den som korrekt. Användbarheten är alltså helt beroende av syftet.

All information måste därför alltid ställas mot syftet för vilket informationen används. Det som är objektivt sant svara alltså mot ett syfte, i annat fall blir det ”död” information. På samma sätt kan ”tveksam” information som svara mot ett givet syfte upplevas som, och därmed bli, sann. ”Fake news”, vad vi nu menar med president Trumps benämning, måste ses i det ljuset. Nu när Corona-epidemin växer till så är slutsatsen att vi behöver stänga gränser och isolera oss närmare tillhands för den som även tycker att gränser skall stängas för att förhindra migration.

Informationssamhällets problem och utmaningar, varav jag beskrivit några ovan, sätter därmed förmågan att hantera och värdera information i centrum. Er konferens är därför av stor betydelse för att klara av det, om sen inte alla uppfattar informationen lika så är det ett annat, ett politiskt, problem.

I Borås, som nästa år firar sin 400 års dag, har vi valt att gestaltat staden så att den väcker nyfikenhet och engagemang. Det sker genom skulpturer, street-art och intressanta möten, ni är alla inbjudna att ta del av det och att få den inspiration som kan ges av en stor målning, eller en uppmanande skulptur av en kvarglömd liten flicka eller pojke vid busstorget. En inspiration som

Välkommen till middagen på i-Conference

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s