400 och vidare …

I dag firar Borås sin 400 års dag, att exakt säga när en stad förds är inte lätt, födelsen är väl mer av en process. Hursomhelst så har staden bestämt att det är den 29 juni 1621 som skall ses som startpunkten. Processen – skapandet av staden – fortsätter dock.

Det finns något som alltid gällt för Borås och som gäller än idag. Det är att oavsett hur läget är så kommer staden att fortsätta sin utveckling. Så var det när Gustav II Adolf krävde att bönderna i Torpa by skulle flytta till en stad, grunda en stad eller sluta med gårdfarihandel. Handeln fortsatte utan respekt för kungens påbud och 1621 (här kommer födelseåret) tvingades kungen grunda staden. Så var det när staden brunnit fyra gånger – boråsarna återskapade sin stad, så var det när textilindustri var på nedgång, staden fann en ny roll och så har det varit när staden förföljts av sitt rykte att vara regnig och tråkig. Boråsarna skapade något nytt och spännande.

Så kommer det säkert att vara ytterligare flera hundra år. Du tar inte Borås och boråsarna där Du lämnade dem, de tar tag i situationen och skapar något nytt och spännande, det är stadens kännemärke och det jag verkligen gillar med Borås. Skulpturer, street art och stadsbyggnad skapar förutsättningar för spännande möten och kreativitet.

Om 400 år vet vi hur det gick, men jag vet redan nu att boråsaren och Borås är redo för en god framtid.

Grattis på födelsedagen Borås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s