Nominering till Riksdagen

I går avhölls nomineringsstämma för Moderaterna i Södra Älvsborg (eller som det heter nu: Västra Götalands läns södra). Jag kom att placeras på andra plats på riksdagslistan – en plats som är s.k. valbar (vi har nästan alltid haft två mandat, när vi hade tre 2010–14 var jag ju ”inne”).

Innan beslutet skulle vi kort presentera oss (de fem som föreslogs till de översta platserna), här är vad jag sa (som jag minns det …!)

Vid talarbordet, presenterande mig själv

Jag är nog ganska mycket ”ett barn av min tid”, jag blev aktiv i MUF/(M) under den tid då slutstriden om järnridån stod. En tid då det var tydligt vilken skillnad politiska system kan göra och då min tro på att det är den västerländska demokratin som skapar bäst förutsättningar. Demokrati, Mänskliga rättigheter och Rättssäkerhet skapar samhällen som förmår att frigöra skaparkraft hos medborgarna, ger trygghet och förutsägbarhet som innebär att man vågar ta initiativ och ger utrymme för att få en belöning för sitt engagemang och slit.

Genom att inse att det enbart är individer som kan skapa, även om individer ibland kan göra det i kollektiv, så är det avgörande med ett samhälle som kan garantera individens frihet. Staten (det politiska) kan och skall enbart skapa förutsättningar för individerna att agera.

Impulser måste hämtas från många håll och idéer och varor måst kunna röra sig mellan människor och grupper. Frihandel och fri rörlighet är därför ytterligare en förutsättning för att skapa utveckling och framsteg.

Politiken har att skapa struktur och ordning. Jag kan förstå att det kan verka paradoxalt att jag dels pratar om rörlighet och frihandel dels stöder ett parti som vill sätta ett tak för migrationen. För mig är det inte konstigt, utan ordning så undergrävs rörligheten och därför är det rätt att agera nu för att säkra öppenhet, rörlighet och frihandel i framtiden.

Detta är mitt program. Jag vill vara en förkämpe för de värden vår demokrati är byggd på, jag vill vara en kritiker av totalitära tendenser och isolationism och jag kommer aldrig att acceptera stater där politiskt förtryck och odemokratiska metoder tillåts.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s