Vi måste stå upp för friheten och den liberala demokratin

(i dag talade jag till MUF i Södra Älvsborgs (Västra Götalands västra) distriktsstämma, här är vad jag sa)

Ibland får man påminnelser man inte vill ha. De senaste dagarna har jag blivit påmind om varför jag gick med och blev aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, det var för att strida för och försvara friheten. Vi kämpade för frihet, för varje individs rättigheter och för varje folks land att styra sitt eget öde. Vi argumenterade mot Sovjetis expansionism, vi stod måndagar på torgen för att stödja de baltiska staternas rätt att själva styra sin framtid. MUF och MUF:are stred för frihet och för demokrati.

Efter andra världskriget upprättades den s.k. Atlantdeklarationen (NATO:s grundfördrag), i den slås tre grundprinciper för ett gott och demokratiskt samhälle fast: Demokrati, Mänskliga Rättigheter och Rättssäkerhet. Ett recept för frihet och en god utveckling. När nu Ukraina säger att man vill ansluta sig till de principerna och stå öppna för NATO så krossas drömmarna brutalt av Ryssland.

Ryska stridsvagnar rullar ånyo i en europeisk huvudstad för att kuva krav på ett människovänligt samhälle byggt på grundläggande liberala principer. Imperiedrömmar om ett Storryssland kommer på samma sätt som Sovjetunionen gjorde i vägen för frihetssträvan, drömmen krossas av en maktfullkomlig stat.

Det gäller kanske varje auktoritär regim att den ser sig som förmer än sina grannar och att man därför har rätt att krossa idéer som man inte gillar, demokrati får inte komma för nära då hotas styret.

Det är uppenbarligen två världsbilder och människosyner som möts. Putin säger att han vi ”denazifiera” Ukraina, samma Putin som sagt att upplösningen av Sovjet och frihet åt såväl innevånare som satellitstater är ett stort ”geopolitiskt misstag”, samma Putin som sa att ”varhelst ryska intressen hotas får vi gripa in”, samme Putin vars parti (Enade Ryssland) jag så genomföra massivt valfusk när jag övervakade Duma-val i S:t Petersburg, samme Putin som nu agerar efter påhittad aggression i östra Ukraina. Visst påminner det om Hitler 1938, denazifiering var ordet …

Syftet är även demilitarisering, kan man göra det genom att komma i stridsvagnar och ockupera, genom att avfyra raketer och hota med vapen? Jag kallar det militarisering.

Tappra ukrainare bjuder emot så gott de förmår, de är värda vår beundran och stöd. Det innebär också att unga ryssar som trott sig komma som befriare och som borde bli hälsade med jubel kommer att erfara dels att bilden de sett i Ryssland inte stämmer dels att ukrainarna är människor precis som de av kött och blod och att orsaken till kriget är Putin och hans härskarambitioner.

Det kan aldrig sägas tillräckligt tydligt, ansvaret för kriget faller helt på Putin.

Vi måste stödja Ukraina på alla sätt, det kan vara genom humanitär eller militär hjälp, men vi måste också stå upp för demokratin och försvara vårt samhälle. Vi får aldrig acceptera att demokratin trampas på oavsett om det handlar om ”klimatnödläge” eller att ”slänga ut invandrare”. Vi måste alltid och högljutt stå på barrikaden för värdighet och rättvisa och aldrig förfalla till enkla och populistiska lösningar.

Vi måste stå för demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet för så skapas ett värdigt samhälle och frihet för människorna.

MUF stod för frihet när jag gick med, MUF står för det nu och kommer alltid att göra så. Vi är en frihetsrörelse, och Ukrainas frihet är viktig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s