Värderingsdriven politik eller värdelös

Jag ser ibland kommentarer som går ut på att Sverigedemokraterna inte gjort upp med sitt förflutna eller varit allt för beundrande inför Ryssland och Putin. Jag kan hålla med om mycket av det och jag tror att det i grunden beror på att de har varit utan några moraliska värderingar som vägleder deras agerande. Populismen brukar vara sådan, ta utgångspunkt i en sakfråga och driv den.

Vad som upprör mig mer är att det nästan alltid följs av någon företrädare för Socialdemokraterna som säger att, jo så är det och nu skall de få styra över Moderaternas politik. Uppenbarligen tror de att vi kommer att vara redo att kasta våra värden överbord för att få regera. En analys som naturligtvis tilltalar (S) som ju sedan länge enbart följt principen makt.

Min generation av MUF:are (vi som var aktiva i MUF på 1980- och 1990-talen) lade stor vikt vid en ideologisk och värderingsmässig grund. Vi såg muren och kalla kriget, vi läste om och stödde dissidenterna i öst, vi demonstrerade för Baltikums frihet och så vidare. Vi köpte aldrig kålsuparteorin att Öst och Väst var lika (illa), utan vi stod för demokrati, frihet och rättssäkerhet.

Detta samtidigt som (S) satt helt fast i att vara en ”tredje väg”. Olof Palme satt tillsammans med ledande företrädare för Sovjetunionen och förordade nedrustning, Carl Bildt fick kritik av Palme i Riksdagen när han påpekade det uppenbara (tycker vi nu) att USA var att föredra före Sovjetunionen.

Vi visste då var vi hörde hemma, sossarna var inte lika klara på det, nu anser de sig kunna säga att vi inte kommer att stå för våra värden, jo det är klart tror man att alla agerar som Socialdemokraterna kanske det blir logiskt. För mig och för de flesta moderater är det dock annorlunda, jag står för min värden och kommer inte att överge dem.

Frihet, demokrati, rättssamhälle, samarbete, frihandel, rörlighet med mera har byggt vårt samhälle det måste vi försvara – den tanken överger vi inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s