Kandidatpresentation

Jag har blivit ombedd att beskriva varför man bör välja Moderaterna och mig (en kandidatpresentation), jag visar den även här …

Kandidatpresentation

Om mig

Ulrik Nilsson en snart 60 årig kandidat med erfarenhet från tre olika verksamhetsfält. Jag har – lång bak i tiden – utbildat mig till reservofficer och arbetat inom Försvaret (KA på den tiden) med utbildning av soldater inom området radar och samband. Jag är sedan 1989 verksam vid det som idag heter RISE (tidigare SP), med uppehåll för offentliga uppdrag, där mina huvudsakliga uppgifter varit provning och kontroll av säkerhetsprodukter, kvalitet och organisationsfrågor. Jag varit förtroendevald på heltid som regionråd (1998–2006), kommunstyrelseordförande i Borås (2007–2010) samt riksdagsledamot (2010–2014), samt en rad uppdrag som fritidsförtroendevald.

Jag bor i Brämhult utanför Borås med min fru och vi har två vuxna barn. Sommarstuga utanför Varberg (som den typiske boråsaren) samt är en läsande boknörd.

Mina åsikter: För frihet under ansvar

Jag följer min övertygelse som kan sammanfattas i tre förhållningssätt (som delvis hänger ihop):

Människor i frihet och samverkan bygger samhällen

All samhällsaktivitet bygger på människor som tar initiativ och som vill bidra. Ju fler som har förmåga och vilja att bidra till samhällets utveckling desto positivare blir framtiden. Förutsättningen för varje individ bygger dels på samhällelig trygghet dels på personliga egenskaper och kompetens. Fokus måste därför vara att säkra tryggheten (så att man vågar) erbjuda goda villkor för initiativ och ge frihet och självbestämmande.

Demokrati – det enda styrelseskick som säkrar friheten på lång sikt

I en tid av allt fler länder där auktoritära tendenser vinner mark är det viktigt att konstatera att förr eller senare har de auktoritära system alltid lett till att friheten beskurits. Det finns de som menar att en ”upplyst despot” kan vara effektiv men det har alltid lett till förtryck och att initiativ inte tas av de många. Vi måste därför tydligt stå upp för de västerländska värdena av demokrati, öppenhet och konkurrens, frihandel, fri konkurrens, individuell frihet och rättssäkerhet.

Vi får aldrig bli naiva och låta bli att ställa krav

Ger man frihet så går det inte att komma ifrån att några väljer att utnyttja situationen för sitt eget bästa och till andras förfång. Därför måste ett gott samhälle ställa krav på sina medborgare och andra som ingår i gemenskapen. Att ställa krav är inte att beskära friheten det är att säkra friheten. Kraven skall vara sådana att de stimulerar och leder utvecklingen i en riktning så att frihet och trygghet kan bevaras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s