Talmansval

I går medverkade jag vid valen av riksdagens talman, det var en låg och stundtals nästan parodisk övning, men den lämnar i vart fall tre tydliga reflektioner från min sida.

Låt mig börja med den som är positiv, de stora partierna bestod testet och vi fick enighet vid valet av talman och förste vice. Detta är bra för det visar respekt för institutionen Riksdagen och för rollen som talman. 

Sedan till de som borde föranleda reflektion och förändring. Vid valet av andra vice talman så genomförde representanten för (MP) en lång och i många avseenden både smutsig och nedvärderade argumentation emot den föreslagna Julia Kronlid (SD), det var inte så att de argumenterade för sin kandidat det handlade endast om att ”solka” ned Julia Kronlid. Detta är i grunden ovärdigt, vill man ha en annan kandidat så argumenterar man för den kandidaten, men respekterar den andre. 

Än mer märkligt blir det om man skrapar på argumenten. Låt mig utgå från mig själv, jag sätter demokratins funktion före mina egna åsikter, d.v.s. jag värnar demokratin och inser att även om jag har en uppfattning så är demokratins funktion sådan att den som inte delöar min uppfattning har rätt till sin. Jag kan inte ta mig rätten att låta bli att respektera andras uppfattning, då trampar jag på demokratin. Om jag förstod (MP) argumentation rätt så är det så att eftersom de tycker att Kronlid inte är demokrat (har fel uppfattning i vissa frågor) så har de tolkningsföreträde och vill stänga ute henne från demokratiska funktioner, detta oaktat att svenska folket givit hennes part ett stöd större än (MP) och (V) tillsammans. Det förtjänar att påminnas om att (V) stödde (MP) i denna fråga. I min värld leder resonemanget till att för att skydda demokratin skall en person inte väljas eftersom hen är odemokratisk enligt en liten grupp som anser sig ha rätt att tolka den demokrati som bygger på allas medverkan. Detta är snurrigt, demokratin kan aldrig skyddas med odemokratiska metoder.

Min tredje reflektion tar sin utgångspunkt i en kommentar jag hörde i kön i riksdagskaféet. En ledande centerpartist uttryckte att ”högerblocket” redan havererade när tre ledamöter avstod att rösta för Kronlid. Jag skulle väldigt gärna vilja höra vad vederbörande anser om vänstergängets status sedan två av partierna i samarbetet stått mot varandra i tre slutna omröstningen och tredje vice talman. Det var ju faktiskt så att de inte hade en linje, vilket man borde ha i samverkan och som M-KD-L-SD hade i valet om andre vice. Nu stod (C) mot (V), där (V) fick stöd av (MP) i omröstningar (tre stycken) och där tillslut (C) vann med sin kandidat Kerstin Lundgren.

Summa summarum, talmanspresidiet är valt. Jag tycker att vi fått ett bra presidium. En lite poäng är kanske att jag arbetat samman med samtliga tre vice talmännen (Kenneth G Forslund, Julia Kronlid och Kerstin Lundgren) i Utrikesutskottet under min tidigare period i riksdagen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s