Maktskifte

Från media nås vi av beskedet att (M) i Sölvesborg har lämnat samarbetet med (SD) och istället bildat majoritet med (S). Efter detta har hot riktats mot det moderata förstanamnet i kommunen. Jag tycker det finns skäl att kommentera detta ur minst två vinklar.

För det första är detta en konsekvens av hur vårt samarbete med (SD) ser ut, vi har gjort upp i sakfrågor inte i ideologi och när vi får ett bättre genomslag för våra sakfrågor med en annan partner så är det sakfrågorna som skall avgöra. Det gäller i Sölvesborg, i Borås och i landet – vi står för vårt erbjudande till våra väljare. Om (SD) trodde på ett mer ideologiskt präglat samarbete så var det inte i enlighet med vad vi tycker.

Kommentar nummer två är att det finns forskare som hävdar att ett land inte kan anses vara en fullödig demokrati om inte det skett två fredliga regimskiften (d.v.s. någon grupp skall dels ha vunnit makten fredligt och lämnad den fredligt). Översatt till kommunal nivå så bör det innebära att det slutgiltiga kvittot för ett demokratiskt parti är att man dels kan vinna makten och dels lämna den när majoriteten viker. Varje parti får då ett ansvar för hur man hanterar ett byte av styre, väljer man en konfrontatorisk ton så ökar alltid risken att någon eller några tar kritiken till en oacceptabel nivå. Det är inte klart vem som uttalat hoten men det ligger nära till hands att tro att det är någon eller några som anser att de ”förlorat” på regimskiftet. Tonen i debatten mellan partier spelar roll.

Låt det som inträffat i Sölvesborg bli både en engångsföreteelse och en lärdom. Lärdom så till vida att debatten hålles på en rimlig och respektfull nivå, att det inte bör upprepas är självklart.

När jag i förra veckan avtackades från Kommunfullmäktige i Borås valde jag att säga att oberoende av våra politiska skillnader så respekterar jag att alla som engagerar sig i politiken gör det för att man vill och tror på förbättring, att alla engagerar sig för samhällets bästa. De – alla engagerade – förtjänar respekt inte hot.

Ett svar till “Maktskifte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s