Partiledardebatt

I går (onsdagen den 26 oktober) hölls mandatperiodens första partiledardebatt. Skall jag rubrikmässigt sammanfatta debatten så för det bli ”Inget nytt – allt nytt – vad månde bliva?”.

Utan att recensera debatten kan man konstatera att debattens undertoner väldigt mycket följde valrörelsens huvudlinjer. Det var kriminalpolitik/trygghet, det var energipriser, det var ekonomi och inflation och det var säkerhet och Ukraina. Det går att notera att även om det under valrörelsen rådde var en debatt mellan oss och framförallt (S) i dessa frågor så var nu tonläget betydligt lugnare, det förefaller som att (S) köper problemanalysen (rätt områden) och också i viss grad de åtgärder som är på gång.

(MP) och framförallt (V) valde istället att vara väldigt konfrontatoriska, och – tycker jag – bedrev en högljudd och relativt osaklig kritik. Det var viktigare att klistra nedsättande etiketter (”nationalkonservativa”, ”slottsavtal” etc.) på motståndaren än att komma med förslag. Argumentationen var i stort sett; se här ett problem, ni gör inget åt det. I mycket valde (SD) samma angreppssätt, beskriv vad de ser som ett problem och lägg därefter till, nu får vi ordning på det. Centerpartiet valde ytterligare en ingång, gör en anklagelse om att vissa partier (antagligen vi, (KD) och (L) har brutit mot sin liberala tradition, bara (C) står fast.

Så långt kan vi säga att valrörelsen lever kvar, men med skillnaden att (S) tonat ned sin kritik mot regeringen under det att (V) och (MP) mer och mer övergår till en negativ kampanj. Därför kan man också säga att läget är relativt nytt i det att regeringspartierna och (S) hamnar nära varandra i sakanalysen och även troligen i ett antal näraliggande beslut. Kritiken kommer från (SD) med ingången inte vårt fel, från (C) med ingången ni övergav oss och från (V) och (MP) baserad på stark fientlighet.

Frågan är då vart detta leder, förutom det uppenbara på kort sikt, åtgärder för att minska kriminaliteten, för att stärka ekonomin och öka säkerheten via NATO-anslutning. Kommer (S) att ”rycka av plåstret” och se att de har viss sakfrågegemenskap med (SD) och därmed komma dem närmare, kommer vi att gå mot en sakfrågegemensakp mellan regeringen och (S), hur kommer (C) att utvecklas och så vidare.

Det blir en spännande framtid …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s