Filterbubbelkultur

Det kom ett mail om en stor kulturhappening.:

Hej kära riksdagsledamot!

Måndagen den 31 oktober 2022 kommer en storskalig teaterhändelse riktad till alla riksdagens ledamöter att äga rum och vi vill gärna att du ska veta att du kommer bli uppringd för ett kort telefonsamtal!

349 skådespelare från hela landet kommer att framföra en kort monolog över telefon till varsin riksdagsledamot. Monologen rör existentiella frågor om att vara riksdagsledamot och människa. 

Telefonmonologen skapas av PotatoPotato som är en fri teater som driver egna scener i både Malmö och Stockholm, men är verksamma över hela landet. PotatoPotato har sedan starten 2008 skapat originaluppsättningar framförallt för scen men också till biografer, museer, isbanor, bussar, kyrkor, båtar och zoom-möten. PotatoPotatos uppsättningar har valts ut till festivaler och biennaler och tilldelats utmärkelser som Svenska Kyrkans Kulturpris 2021 och Sydsvenskans Kulturpris 2022.

DEN 31 OKTOBER

Den 31 oktober 2022 under kontorstid kan ni förvänta er ett telefonsamtal från er personliga skådespelare. Telefonsamtalet tar cirka 5 minuter. Skådespelaren kommer att presentera sig och förvarna att den ska framföra en monolog. Samtalet sker endast mellan skådespelare och ledamot och kommer varken att spelas in eller dokumenteras. Samtliga ledamöter i hela riksdagen kommer att få ta del av samma monolog, under samma dag, men framförd av 349 olika personer. Ingen annan än just riksdagsledamöterna kommer att få ta del av verket, det är skapat enkom för er. 

Detta är en unik händelse med Sveriges största ensemble någonsin och enda chansen att ta del av detta som publik är just den 31 oktober 2022. Skådespelaren kommer att försöka nå dig ett flertal gånger under dagen, dock max fem. Vi ser fram emot er medverkan! 

Stort tack på förhand! 

Med vänliga hälsningar, 

Regissör och manusförfattare XX

& Producent YY

För frågor: monolog@potatopotato.se 

Mer om PotatoPotato: https://www.potatopotato.se/ ”

Vad var det då som skedde, jo strax efter klockan elva blev jag En uppringd och en skådespelare läste, relativt oengagerad, upp en text som jag tror var tänkt att väcka tankar och reflektioner. Den gjorde inte det eftersom själva premissen var fel. Uppenbarligen trodde textförfattaren att de som är valda till riksdagen sitter och är missnöjda och lider sig igenom en tillvaro där de inte har något inflytande. En mer eller mindre meningslös tillvaro.

Jag känner inte så, min uppfattning är att riksdagsledamöter överlag har valt uppdraget för att det ger möjlighet till att påverka och förändra, och att de allra flesta gjort det i ambitionen att just göra Sverige bättre – i sanning ingen meningslös tillvaro. För min del blev det ca tre minuters lyssnande som inte väckte tankar annat än den om varför det blev så fel.

Jag tror att vad som skett är att en manusförfattare suttit med förutfattade meningar om vad en ledamot i riksdagen vill och hur hen arbetar, detta utan att veta vad de som har uppdraget tycker och framförallt utan någon som helst egen erfarenhet. Därefter har idén och tankarna bollats med någon som har ungefär samma syn och bakgrund och de har bekräftat varandra tills dess att filterbubblan skapa en alldeles egen sanning. Baserat på den skrevs manuset för att bibringa de som faktiskt vet (riksdagsledamöterna) sanningen om hur det är.

När nu detta skett blir ju nästa fråga, vem har betalat för detta meningslösa jippo. Kultur är ju tänkt att väcka tankar och reflektioner som utvecklar individen, inte tankar som får individen att ställa sig frågan ”varför”. Jag hoppas att allt skett ideellt så att inga offentliga medel gått till detta, har skattepengar använts så finns det för någon finansiär anledning att noga fundera på vad anslagen skall nyttjas till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s