Ytterligare två veckor …

Förra veckan var det plenifritt, en möjlighet att arbeta hemifrån och därmed också att läsa ifatt, fixa praktiska saker (vinterhjul, sotning och småfix) och ha besök på hemmaplan. Jag genomförde på torsdagen den 3 november ett försök genom att vara tillgänglig för samtal i partilokalen, det är synd att säga att så många kom men det får bli nya tag. 

Tisdagen den 8 började arbetet igen – den dagen gick i budgetens tecken. Redan klockan åtta på morgonen fick vi en dragning (via Skype – riksdagen använder av säkerhetsskäl inte Teams) av budgetens innehåll från finansdepartementet. Därefter utskott och klockan ett var det debatt i Kammaren med anledning av budgetens avlämnande, debatten har jag beskrivit i en sparat blogg. Därefter ordinarie partigruppsmöte. 

Onsdagen inleddes med ett frukostmöte med riksdagens reservofficersnätverk. Mycket diskussion om behovet av och möjligheten att rekrytera reservare. Mycket har förändrats sedan jag blev reservare, då tog de flesta arbetsgivare med stolthet och anställde en RO, i dag verkar det vara tvärt om man vill inte ha personal (framförallt på nyckelpositioner) som “riskerar” att vara borta. Dessutom finns inget etablerat system för att kompensera för eventuell minskad inkomst under tjänstgöring som RO, detta samtidigt som det troligen kan komma att krävas drygt 5 000 reservare om något år. Hur höja statusen och lösa lönen för reservare? 

Onsdag kväll hade Sparbanksstiftelsen i Borås höstmöte där bland annat ett förslag till annorlunda rekrytering av förtroendevalda (det som hittills kallats huvudmän) presenterades. Genom det nya systemet skall inte längre val ske av kommunerna (fullmäktige) utan genom att valet sker av de förtroendevalda. 

Torsdagens KU hade ett ärende som väckt en viss uppmärksamhet – Utlandsspioneri (mitt ställningstagande presenterat i an särskild blogg). Torsdagen fortsatte sedan med ett lunchmöte (nåja – wrap-möte) med den Svensk-Amerikanska parlamentariska vänskapsföreningen där USA:s ambassadör i Stockholm medverkade. Mycket cirklade kring USA hållning och inriktning nu efter de genomförda mellanårsvalen. Det som direkt går att säga att valresultatet inte blev så illa men “lagom” dåligt för alla parter. Trumps kandidater, som i media ofta haussats upp gick inte så bra, Republikanerna fick inte så bra resultat som förväntats (även om några Trump-kritiker gick över förväntan och Demokraterna som inte fick det förväntade raset tappade ändå en del. Katastrofen som ibland beskrivits kom av sig och det blev ett men “moderat” resultat. Det upp haussade valet fick ett ner haussat (om det uttrycket finns) utfall och demokratin visade sig stå starkare än förväntat. 

Ambassadören, som är en stor Biden-fan, förutsåg relativt små förändringar i USA:s hållningar och att Demokraternas förlust av representanthuset inte betydde så mycket därför att huvuddelen av Biden-administrationens tänkta reformer redan var beslutade. 

Rent allmänt kan man nog säga att det märks att ambassadören inte är en karriärdiplomat och därmed i vissa frågor hade svårt att ge några tydliga ställningstaganden. 

Tågresan från Stockholm fick anstå till kvällen då det inte gick att boka om till tidigare tåg. Voteringen på torsdagen var inställd men enligt SJ:s hemsida var alla tågfullbokade. När jag väl kom iväg så ägnades resan att läsa dels budgetpropositionens del om utgiftsområde 1 (UO1 – Rikets styrelse) vilket vi inom KU skall bereda dels åt att läsa sammanfattningen av JO:s ämbetsberättelse för föregående år (hela berättelsen är en bok på säkert 500 sidor). När det gäller budgeten så är jag moderat “tvåa” och när det gäller JO så har jag huvudansvaret. 

Fredagen upptogs av begravningen för Birgitta Wichne, tidigare vice ordförande i länsförbundet för Moderaterna i Södra Älvsborg (jag var en period kollega med Birgitta i det presidiet), tidigare landstingsråd i Älvsborg och tidigare riksdagsledamot. Utöver det var vi faktiskt också avlägset släkt med varandra. Aldrig roligt med begravning, men vi måste alltid minnas och respektera de som gått före. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s