Tankar om fotboll

Av alla saker jag inte kan, verkar fotboll vara den viktigaste. Jag visar min okunnighet genom att ändå fundera lite över fotboll och resultaten i det pågående fotbolls-VM:et. Om jag fattat rätt så har några av de förväntat bästa lagen överraskande blivit utslagna. Tyskland, Brasilien och Portugal har alla råkat ut för oväntade förluster.

Detta kan analyseras i all oändlighet och ofta kommer man att kunna konstatera att de gjorde för få mål i den avgörande matchen, sedan om det var domarnas fel, stjärnor som inte levererade, underskattning eller bristande motivation återstår att bedöma av experter. Jag har en alternativ förklaring, inte till de enskilda resultaten men till det faktum att idag förefaller det som att alla kan slå alla.

Globalisering! Få sporter är så globala som fotbollen, de största stjärnorna och troligen också de bästa spelarna möts i olika proffslag i samma ligor. Detta innebär att alla de bästa ständigt får spela mot det bästa motståndet, konkurrensen slipar förmågan. Det är så frihandel och konkurrens fungerar, fri rörlighet mellan länder (ligor) och ständigt lärande från mötet med goda konkurrenter. För fotbollslagen har det inneburit att ingen längre kan anses som ”blåbär”, lägsta nivå har härjats. Eftersom försvar dessutom är en mer kollektiv uppgift så blir alla relativt borta på det, och sker då några få misstag så kan alla lag vinna. För att göra det väldigt enkelt, ett lag som gör tre mål i varje match (det vill säga där motståndarförsvaret är underlägset) har råd med fler misstag än det som inte gör något.

Så långt om konkurrensens betydelse, låt oss nu fundera på rörligheten och globaliseringen. Vi har redan sett vad det innebär för den enskilda spelaren, men betyder det något för respektive landslag? Ibland förs resonemang när det gäller länder att man skall sätta XX först och därmed skydda landet från konkurrens eller skydda nationens resurser – så kallad merkantilism. Tankarna är gamla och välkända men ser vi i fotbollsexemplet är jag relativt övertygad, trot min okunnighet, att det isolerade Nord-Korea inte kvalar in bland de som skulle kunna överraska med en vinst mot Brasilien.

Gäller detta bra fotboll, det att globalisering det vill säga internationell rörlighet, konkurrens och frihandel gynnar tillväxt och utveckling. Nej det gäller, enligt min uppfattning, i alla avseenden därför är tendenser och förslag som syftar till att sätta det egna landet först, att skydda egna tillgångar eller att hämma utbytet hot mot utveckling och välstånd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s