Julhälsning

Samtidigt som intern-TV visar några av de sista inläggen debatterna före jul (antagande av statsbudget) så sitter jag och funderar över tiden sedan jag återigen inträdde i Riksdagen.

Jag är Nygammal (för att låna ett ord från ett TV-program). Allt är välkänt, lokalerna de samma. Arbetsorganisation och daglig lunk välbekanta och många ansikten bekanta. Det tog mindre än en dag att komma ihåg hur det var att sitta i Riksdagen. Samtidigt så är allt helt nytt, politiken har rört sig på åtta år, talespersoner har bytt och omvärlden har flyttat sig. För åtta år sedan hade vi inte fullskaligt krig i Ukraina (även om ”små gröna män” invaderat Krim), vi hade ingen effektbrist i elsystemet, de finansiella problem som Greklands ekonomi skapat var avklarade och pandemi hade vi inte haft sedan spanska sjukan. Nu är läget annorlunda. Allt oförändrat och allt nytt.

Vi har fått en ny regering, en regering som har utställt ett antal löften om genomgripande förändringar för att hantera problem allt ifrån brottslighet och säkerhet till hushållens ekonomi och energiförsörjning och elektrifiering. Problemen är stora och därmed finns det inga lika enkla lösningar i verkligheten som det finns i debatten. De nya rollerna innebär (och i detta är jag partisk) att den avgångna regeringen som ju inte i position hade några lösningar som gav snabbt resultat nu anklagar den nya för att inte leverera lösningarna direkt. Det är uppenbart att såväl regering som opposition behöver en startsträcka för att vi skall komma ifrån verbal konfrontation till sakliga förslag och motförslag. Alla problem måste hanteras sakligt och inte konfrontativt. Att vi har olika uppfattningar är politikens livsluft, men anklagelser får aldrig ersätta sakförslag.

För egen del bytte jag utrikespolitiken till en roll i det ”första” utskottet, Konstitutions Utskottet. Första genom att det skall finnas enligt RF, att det väljs först och (anser vi) är finast, men också första eftersom det är det utskott som funnits längst (sedan 1809) och är ett av världens äldsta parlamentariska utskott. Nog med skryt.

KU har i grunden två funktioner dels att granska regeringen dels att vara riksdagens organ för att bereda frågor om grundlagar, rikets funktion, vallagar och medielagar. Inte anade jag att jag skulle besöka Publicistklubben och diskutera skärningspunkter mellan skydd mot spioneri och yttrandefrihet. Detta är precis den typ av avvägning som måste vara en uppgift för förtroendevalda.

KU har även uppdraget att hantera ärenden för tre myndigheter, Riksdagen (som ju är en myndighet i sig), JO (eller som de egentligen heter Riksdagens ombudsmän) och Riksrevisionen (delat ansvar med Finansutskottet).

Inför våren kommer mitt fokus dels att vara på granskningen av regeringen dels på den JU utredning som skall beslutas. Julledigheten inleds med en bok på ca 800 sidor med JO-utredningen.

Mitt uppdrag i OSSE (organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) har hittills mest handlat om huruvida Ryssland skall suspenderas eller ej. Kan en stat som angriper ett annat land vara med i den formen av organisationer. Frågan riskerar att förlama OSSE:s arbete framåt, även om min förhoppning är att kunna vara med i några valövervakningar (val är på gång i Kazakstan och troligen i Moldavien).

Riksdagen är en fantastisk institution för att få ny kunskap, detta sker genom en lång rad av olika seminarier och träffar, allt ifrån att lyssna på Nobelpristagare till seminarium om elektrobränslen, lövskog och assisterat självmord. Jag har valt att engagera mig i RIFO (sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare) dels för att kunna få del av forskningsfronten men också för att bredda kontaktytan mellan ledamöter och forskare. Min tro är att allt fler uppgifter i samhälle och näringsliv kommer att ha behov av forskarerfarenheter och därför är detta viktigt. Under våren kommer jag att vara mentor (riksdagskontakt) för en av de briljanta forskarna som ingår i Sveriges Unga Akademi, något jag ser fram emot.

När jag nu går till julfirande vill jag önska alla en riktigt GOD JUL, ett GOTT NYTT ÅR och rikta ett tack för alla kontakter och allt utbyte under det gånga året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s