Kan man lita på siffror?

(Blogg del 1 om valet i Kazakstan 19 mars 2023)

Efter en genomförd valobservation som en del i OSSE:s parlamentariska grupp så blev jag upprörd när jag såg valresultatet så som det presenterades i Wikipedia. Jag tror inte att Wikipedias uppgifter är påhittade, de är nog hämtade från den centrala valkommissionen, med de stämmer inte alls mitt intryck och min erfarenhet efter en dags valövervakning i Almaty (Kazakstans största stad).

Resultatet, som det redovisades, var: Amamat (maktpartiet) 53,9%; Respublika (ett nystartat parti); 8,6% och övriga 31,3%. Skälet till den något udda uppdelningen ser ni när ni läser stycket om hur det gick i den vallokal där jag övervakade räkningen. Wikipedias siffror på valdeltagandet var 52,9%.

I den vallokal jag satt och studerade räkningen blev utfallet följande; Amamat 103 röster (40,5%), Respublika 87 röster (34,2%) och övriga partier 37 röster, ogiltiga röster 6 stycken och ”against all” 21 röster. Valdeltagandet var 254 röstande av 1870 röstberättigade vilket motsvarar 13,6%.

Om inte ”min” vallokal var väldigt speciell jämfört med andra i landet så är ju de båda resultaten i väldigt låg grad sannolika. Valdeltagande avviker med en faktor som är nära fyra till min lokals nackdel, Amanats resultat är 13% lägre i min valkrets och Amanats stödpartier (redovisas i övriga) är avsevärt lägre, samt slutligen det nybildade mer liberala jordbrukar- och entreprenörspartiet Respublika har ett valresultat i min vallokal som överstiger det nationella resultatet med en faktor tre.

Det enda sätt jag kan se att få resultatet i min lokal att ens avlägset närma sig det nationella är att det tillförs mängder med röster och att de enbart (nästan) fördelas på Amanat och dess stödpartier. Sedan kan man ju fundera på hur ”mängder med röster” kan tillföras.

Några ytterligare upplysningar kan kan vara av intresse. Den centrala valkommissionen hade beslutat att valet endast skulle redovisas sammanfattat och inga valresultat skulle redovisas för vallokaler, städer eller distrikt. Detta gör det omöjligt att se var valdeltagande och resultat avviker i hög grad. Vidare hade vi problem under dagen att få reda på hur många som röstat när vi besökte vallokaler, oftast uppgav ordföranden ett röstandeantal som översteg det som oberoende observatörer redovisade. Jag valde att konfrontera en ordförande som när vi anlände till lokalen hade ett valdeltagande på runt 350 (sa hon), de oberoende sa runt 249-254 (de hade lite olika uppgifter) och när jag visade OSSE:s regler att vi skulle få dessa uppgifter (då hade ca en halvtimma gått) blev hennes svar 271. Det verkar ha funnits en vilja att överdriva valdeltagandet.

Jag kan inte uttala mig om hur det egentligen är med valen, men nog finns det anledning att fundera över om valets resultat, som det redovisas, verkligen speglar röstandet. Var och en får bedöma för sig själv – min uppfattning är min.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s